Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Laparoskopik cerrahi, kapalı ameliyat olarak da bilinen, açık ameliyatlara göre daha fazla avantajı bulunan ve hasta üzerinde daha az hasar bırakan bir cerrahi yöntemdir. Özellikle karın bölgesinde gelişen hastalıkların hem tanısında hem de tedavi sürecinde uygulanır. Laparoskopik cerrahi, birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Hem üroloji hastalıkları hem diğer karın bölgesindeki organların hastalıklarının tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.

Laparoskopik cerrahi minimal invaziv cerrahi olarak bilinir. Hasta vücudunda Daha az tahrip yapan bu yöntem ameliyat sırasında küçük kesilerin açılmasıyla gerçekleştirilir. Laparoskopi yöntemiyle kanama, enfeksiyon riskleri en aza indirilir. Ameliyat sonrasında hasta kısa sürede iyileşir, açık ameliyata göre toparlanma süresi daha kısadır. Görünüm olarak da hastanın vücudunda küçük izler kalmaktadır.

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik cerrahi, karın bölgesinde küçük kesiler yaparak gerçekleştirilen bir cerrahi yöntemdir. Karın boşluğuna, endoskop adı verilen ince bir tüp yerleştirilir. Kamera ve ışık kaynağı içerir, böylelikle cerrah monitörden karın içerisindeki dokuları daha detaylı değerlendirme fırsatı bulur ve monitörden izleyerek operasyonu gerçekleştirir.

Laparoskopik Cerrahi Neden Yapılır?

Laparoskopik cerrahi hem tanı hem tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar. Karın bölgesindeki organlardaki sorunları ultrason, tomografi, MR yöntemleriyle tespit etmek mümkündür. Ancak bazı durumlarda yeterli şekilde sonuç alınamayabilir. Böyle durumlarda laparoskopi yöntemiyle detaylı inceleme yapılabilir. Laparoskopi yöntemiyle biyopsi alınabilir.

Laparoskopik cerrahi işlemi bir tedavi yöntemidir. Geleneksel cerrahi yöntemlere göre daha az kesi kullanılır ve hasta açısından birçok avantaja sahiptir. Az kesiler hem iyileşme sürecini hızlandırır hem de olası komplikasyonları en aza indirir. Bu nedenlerle uygun vakalarda laparoskopik cerrahi tercih edilir.

Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Laparoskopik cerrahi birçok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Üroloji alanında laparoskopik cerrahi sıklıkla kullanılmaktadır. Hastanın sorununa en uygun cerrahi yöntemi üroloji uzmanı tarafından belirlenmektedir. Laparoskopik cerrahi;

  • Prostat hastalıkları tedavisi,
  • Mesane hastalıkları tedavisi,
  • Testis hastalıkları tanı ve tedavisi
  • Böbrek hastalıkları tanı ve tedavisi kullanılmaktadır.

Laparoskopik Cerrahi Faydaları

Laparoskopik cerrahi faydaları, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha fazladır.

  • Laparoskopik cerrahi, küçük kesilerle gerçekleştirilir. Bu da hastanın iyileşme sürecini hızlandırarak enfeksiyon riskini azaltır ve daha az iz bırakır.
  • Laparoskopik cerrahi minimal bir yöntem olduğu için daha az ağrıya neden olur.
  • Bu yöntem sonrasında hastanede kalış süresi daha da kısalır. Birçok hasta aynı gün içerisinde taburcu edilir.
  • Açık cerrahiye kıyasla daha hızlı iyileşme süreci geçirilir. Küçük kesiler ve daha az doku hasarı ile daha hızlı iyileşilir ve normal aktivitelere dönmek kolaylaşır.
  • Geleneksel cerrahiye göre daha az komplikasyon riski görülür.
  • Bu cerrahi yöntem daha küçük kesiler gerektirdiği için kozmetik sonuçları daha iyi olacaktır. Hasta daha az belirgin izlere sahip olacaktır.

Laparoskopik Cerrahi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik cerrahi ameliyatı, aşağıdaki adımlarla yapılmaktadır.

  • Ameliyat öncesinde hastaya çoğunlukla genel anestezi uygulanır. Bu hastanın ameliyat sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissini engellemek için yapılır.
  • Karın bölgesine küçük kesiler yapılır. Özel aletler ile laparoskopun karın boşluğundan geçmesi sağlanır.
  • Karın boşluğu genişletmek için karbondioksit gazı kullanılır. Karın boşluğu şişirilerek daha iyi görüntü sağlanır.
  • Laparoskop bir kamera ve aydınlatma sistemi içerir. Kamera ile cerrah gerçek zamanlı görüntüler sağlar.
  • Gerekli olan diğer cerrahi aletler de yerleştirilir. Laparoskopi ile yapılacak olan işlem gerçekleştirilir.

Laparoskopik cerrahi ameliyatı hastanın genel ağlık durumuna, hastalığın türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genel olarak bu adımlar gerçekleştirilerek yapılır.

Prostat MR Füzyon Biyopsi hakkında bilgi almak için tıklayın.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

testis-kanseri
Testis Kanseri

Testis kanseri testis içinde yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasından ötürü oluşu…

Devamını Oku
retrograd-intrarenal-cerrahi
Retrograd İntrarenal Cerrahi

Retrograd intrarenal cerrahi (RIRS); üriner sistemde oluşan taşların tanı ve tedavisi…

Devamını Oku
perkutan-tas-cerrahisi
Perkütan Taş Cerrahisi

Perkütan taş cerrahisi, son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte kapalı bir şekild…

Devamını Oku