Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Robotik cerrahi yönteminde doktor, cerrah konsolundaki el bileğine benzeyen kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirmektedir. Yani robotik cerrahide ameliyatı robot yapmamakta yalnızca işlem esnasında doktor, robottan yardım almaktadır.

Da vinci robotik cerrahi sistemi olarak da adlandırılan robotik cerrahi, ilk olarak astronotların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilse de süreç içerisinde pek çok ameliyatta kullanılmaya başlanmıştır.

Robotik cerrahi yöntemiyle dünya genelinde 20 yıldır, Türkiye genelinde ise yaklaşık 10 yıldır ameliyatlar yapılmaktadır. Laparoskopik yani kapalı cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilen bu operasyonlarda, hastanın vücudunda küçük kesiler açılmakta ve ardından 3 boyutlu kamera yardımıyla ameliyat gerçekleştirmektedir.

prof-dr-cenk-yucel-bilen

Robotik cerrahi; Üroloji, jinekoloji, kalp ve damar hastalıkları, çocuk cerrahisi, kulak burun boğaz ve genel cerrahi gibi pek çok farklı uzmanlık alanında yapılan ameliyatlarda kullanılmaktadır.

Robotik Cerrahi Ne Demek?

Robotik cerrahi bilinen diğer adıyla Da Vinci robotik cerrahi sistemi, minimal invaziv cerrahinin geliştirilmiş en teknolojik halidir. Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki ilk ve tek örneği olan da Vinci robotu, 3 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olarak adlandırılmaktadır. Cerrah konsolundan işlem esnasında verilen komutlar, hasta konsolunda bulunan da Vinci robotuna aktarılmaktadır.

Da Vinci robotuna steril olan özel bir kılıf giydirilmekte ve laparoskopik yöntemlerle gerçekleştirilen diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi, ameliyatın yapılacağı bölgeye milimetrik boyutta kesi atılmaktadır. Bu kesiler trokar isimli aletler yardımıyla atılmaktadır. Trokarlar yapılacak laparoskopik işlemlerde kullanılan cerrahi aletlerin vücuda girmesi için vücutta delik açılmasını sağlamaktadır. Cerrahi aletlerin vücut içerisine kolayca girip çıkmasına izin vermekle kalmamakta aynı zamanda vücut içerisinde bulunan karbondioksit gazının dışarı çıkmasına da engel olmaktadır.

robotik-cerrahi-nedir

robotik-cerrahi-prostat-ameliyatı

Yapılacak işleme uygun olan trokardan 3 boyutlu görüntüleme sistemine bağlanılmaktadır. Görüntüleme cihazı robot kontrolünde olduğu için titreme yapmamakta ve bu sayede cerrah gerçeğe oldukça yakın 3 boyutlu bir görüş yakalamaktadır. Optik sistem yüksek çözünürlüklü ve fiberoptik kameralar ile aktarılmaktadır. Bundan dolayı görüntü yaklaştırıldığında bile görüntü kaybı olmamakta ve hatta dar alanlarda veya derinliklerde cerrah normal görüş alanından daha iyi görüntüler yakalamaktadır.

İşlem için birden fazla kesi atılması gerekiyorsa trokarlar yardımıyla delikler açılmakta ve bu kesilere cerrahi aletler girmektedir. El aletleriyle robotik konsol arasındaki bağlantı sağlanmakta ve ardından cerrah, el hareketleriyle robotik konsol bağlantısını yönetmektedir. 720 derecelik dönüş açısına sahip olan robotik kollar, insan eliyle yapılması mümkün olmayan hareketlerin kolayca yapılmasını sağlamakta ve cerrahın elinde yaşanan küçük titremeleri işlemin yapıldığı alete yansıtmamaktadır. Bu sayede robotik cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyatlarda hata payı minimuma düşmektedir.

Robotik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Robotik cerrahi; laparoskopik yöntemdeki gibi ameliyatın yapılacağı bölgede küçük birkaç delik açılarak yapılmaktadır. Yine aynı şekilde laparoskopik cerrahi yöntemindeki gibi kameralar kişinin vücuduna girerek, vücut içinin rahat bir şekilde görülmesine yardımcı olmaktadır. Farklı olarak robotik cerrahideki görüntü üç boyutlu şekildedir.

Cerrah, bir konsol yardımıyla robotu kullanarak ameliyatı gerçekleştirmektedir. Robotik cerrahi ameliyatın yapılacağı bölgede açılan deliklerden robotun kolları içeri girer. Ameliyat yapılacak bölge kamera yardımıyla net bir şekilde görülerek, robota verilen komutlar ile ameliyat cerrah tarafından yapılmaktadır. Robotik cerrahi hassas bir şekilde yapılabilmektedir. Görüntüleme işlemi robot tarafından yapıldığı için titreme görülmez ve gerçeğe yakın bir görüş sağlanır.

Robotik Cerrahi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Robotik cerrahi; üroloji, kalp-damar hastalıkları, genel cerrahi, kulak burun boğaz gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Üroloji alanındaki hastalıkların tedavisinde daha sık kullanılmaktadır. Robotik cerrahinin kullanıldığı ürolojik hastalıkları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Robotik prostat kanseri cerrahisi
  • Robotik böbrek kanseri ameliyatı
  • Robotik mesane kanseri ameliyatı
  • Robotik Piyeloplasti gibi rekonstrüksiyon gereken ameliyatlar

Robotik cerrahi ile yapılan prostat kanseri ameliyatı; dar alanda geniş görüş açısı sağlamakta ve prostata yakın olan sinirleri korumaktadır. Sinirlere zarar gelmemesi, ameliyat sonrasında idrar kaçırma ya da sertleşme sorunu gibi komplikasyonları büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.

Robotik Cerrahi mi Açık Ameliyat mı?

Robotik cerrahi yönteminde açık ameliyatlara kıyasen daha küçük kesiler atılmakta ve işlemler robotlar yardımıyla gerçekleştirildiği için hata payı minimuma inmektedir. Ayrıca işlemi robot yapmamakta yalnızca işlemin yapılmasına yardımcı olmaktadır. Yani bu yöntemle yapılan operasyonların tamamında ameliyatı doktor yönetmektedir.

Robotik Prostat Ameliyatı Fiyatı Ne Kadar?

Robotik cerrahinin en sık kullanıldığı uzmanlık alanlarından biri de ürolojidir. Ürolojide prostat kanseri ameliyatları robotik cerrahi yöntemiyle yapılmaktadır. Dar bir alana sahip olan leğen kemiğinde yapılan prostat kanseri ameliyatında, robotik cerrahi sayesinde hareket kabiliyeti artmaktadır. Net görüş sayesinde prostata yakın sinirler korunmakta ve böylelikle işlem sonrasında ortaya çıkabilecek sertleşme ve idrar kaçırma gibi problemlerin ortaya çıkma olasılığı minimuma düşmektedir.

Robotik prostat ameliyatı fiyatı operasyonu gerçekleştirecek doktorun deneyimine ve işlemin yapılacağı merkezin donanımına göre değişmektedir.

robotik-cerrahi-ameliyat-ucreti

robotik-cerrahi-uroloji-ankara

Robotik Cerrahi Riskli midir?

Deneyimli bir doktor ve steril bir ortamda gerçekleştirilen robotik cerrahi işlemlerinin açık ameliyattan farklı herhangi bir riski yoktur. Hatta işlem robot yardımıyla gerçekleştirildiğinden operasyonlarda milimetrik ilerlenmekte ve bu sayede hata payı oldukça azalmaktadır.

Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Robotik cerrahinin özellikle açık teknikle uygulanan ameliyata göre pek çok avantajı bulunmaktadır. Ameliyat bölgesinin daha az kesiye ve travmaya maruz kalmasını sağlamasının yanı sıra aynı zamanda normalden 10 kat daha büyütülen görüntü sayesinde çok daha nitelikli bir ameliyat süreci yaşanmasını sağlamaktadır. Hasta günlük hayata olabildiğince kısa sürede dönebilmektedir. Hasta ameliyat sonrasında daha az ağrı yaşar ve iyileşme sürecini daha rahat geçirebilir. Hastanın kozmetik açıdan da avantajlı olması bir artıdır. Robotik cerrahide kanama ve ağrı daha az olmaktadır.

Robotik cerrahinin avantajı, robot kollarının hareket özelliklerinin geniş kapsamlı olması, titreme riskinin neredeyse yok olması, hastayı her açıdan görebilen bir özelliğinin olmasıdır. 3 boyutlu görüntü kalitesi ve gerçek şekilde derinlik algısına sahip olması ile robotik cerrahi ön plana çıkmaktadır. Dar alanda bile iyi görüntüleme sağlanabilmektedir. Bu cihaz, insan elinin yapamayacağı hareketleri bile yapabilmektedir. Bu nedenle ameliyatta hata payı da oldukça azalmaktadır.

Robotik Cerrahi Fiyatları

Robotik cerrahi, açık ameliyata göre daha fazla bir ücret gerektirmektedir. Da Vinci Robotik Cerrahi yöntemi, daha az risk taşımasından ötürü daha çok tercih edilmek istenmekte ancak bu robotu kullanarak ameliyat yapabilen doktor sayısının azlığı ve cihazın maliyeti açısından daha maliyetli olmaktadır. Hastanın robotik cerrahiye uygunluğu açısından değerlendirme gerekmektedir. Robotik cerrahi fiyatları ile ilgili bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Da Vinci cerrahi sistemi nedir?

Da Vinci cerrahi sistem; açık ameliyat tekniği ve laparoskopi yöntemlerine alternatif olarak geliştirilmiş ve oldukça farklı alanlarda uygulanarak pek çok hastanın sağlığına konforlu bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır.

Robotik ameliyat nasıl yapılır?

Robotik cerrahi yöntemi; cerrahın çıplak gözle göremeyeceği bölgeleri rahat bir şekilde görüntüleme yetisine sahiptir. Bu sayede ameliyat süreci oldukça güvenilir ve komplikasyon riskinden uzaktır.

Robotik cerrahi nasıl uygulanır?

Robotik cerrahi; hastanın ameliyat masasına uygun pozisyonda yatırılması, cerrahın cerrahi konsol aracılığı robotik kolları kontrol etmesi disiplinine dayanmaktadır.

Robotik cerrahi hangi ameliyatlarda kullanılır?

Robotik cerrahi; prostat, böbrek ve mesane gibi hemen hemen tüm üriner sistem rahatsızlıklarında uygulanacak ameliyatlarda kullanılabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hifu
HIFU

Prostat kanseri tedavisi için birçok yöntem bulunur ve bu yöntemlerden biri HIFU’dur.…

Devamını Oku
idrar-yolu-enfeksiyonu-tedavisi
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri

İdrar yolu enfeksiyonu için genellikle uygulanan tedavi yöntemi ilaç kullanımıdır. An…

Devamını Oku
mikroskopik-cerrahi
Mikroskopik Cerrahi

Üriner sistem cerrahisinde kullanım alanı nadir olan mikroskopik cerrahi varikosal am…

Devamını Oku