Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Prostat kanseri tedavisi için birçok yöntem bulunur ve bu yöntemlerden biri HIFU’dur. İngilizce açılımı High Intensity Focused Ultrasound olan HIFU yönteminin Türkçe karşılığı ise yüksek yoğunluklu odaklı ultrason dalgalarıdır. 

prof-dr-cenk-yucel-bilen

HIFU Nedir?

Ses dalgalarıyla tümörlü bölgenin tahrip edilmesi prensibine dayalı bir sistemdir. HIFU kullanım alanı prostatla sınırlı değildir. Prostat dışında da bazı hastalıkların tedavisinde bu yöntem kullanılabilir. HIFU diğer tedavilere oranla çok daha minimal invazif bir yaklaşım olduğu için son yıllarda uygun vakalarda popülarite kazanmıştır.

Prostat Kanseri Tedavisinde HIFU

Prostat kanseri tedavisinde kullanılan HIFU yöntemi genelde ileri seviyedeki prostat hastalarından ziyade daha çok prostata lokalize daha düşük evreli hastalar için kullanılan bir yöntemdir. Yüksek enerjili ses dalgaları sayesinde prostat kanserinin yok edilmesi amaçlanır. Bu tedavi uygulanmadan önce prostat kanserinin evresi ve hastanın genel sağlık durumu incelenir. HIFU cerrahi işlem ya da radyasyon istemeyen hastalara uygulanabilir. Genelde erken evre prostat kanserine uygulanan bu yöntem sayesinde kanser yok edilebilir.

HIFU Kimler İçin Uygundur?

HIFU yöntemi erken evre ve prostata sınırlı hastalığı olan ve teknik olarak uygulanabilen hastalara uygulanabilen bir yöntemdir. 

HIFU Prostat Kanserinde Nasıl Uygulanır?

Prostat kanseri tedavisinde HIFU yöntemi uygulanmadan önce bağırsakların rektum bölgesinin lavmanlarla boşaltımı gerekir. Bu daha işlem esansında daha net bir görüntü alınmasına yardımcı olur. İşlem esnasında mesaneye sonda takılarak mesaneden idrar boşaltımı sağlanır. Genel anestezi ya da spinal anestezi uygulanan bu yöntemde rektuma ultrason probu yerleştirilmesiyle işleme başlanır. Prostat bezi ultrason probu sayesinde görüntülenir ve kanserli dokular hedef alınır. Ultrason dalgaları yüksek yoğunlukludur ve kanserli dokulara yönlendirilerek yüksek sıcaklık oluşturup kanserli hücrelerde tahrip oluşturur. Böylece kanserli bölgenin tedavisi sağlanır. 

İşlem süresi 1-2 saat arasındadır. İşlemden bir hafta sonra hastanın sondası çıkartılır. Bu sürede hasta antibiyotik ve prostat ilacı gibi birtakım ilaçlar kullanır. HIFU sonrasında takip önem taşır. Tedavinin etkisinin değerlendirilebilmesi için PSA testi ve belli aralıklarda prostatın MR ile görüntülenmesi gerekmektedir. Genel olarak 3 ayda bir kanda PSA bakılması ve takiplerde bir sorun olmaması halinde senelik prostat MR görüntülenmesi yeterlidir.Tedavi sonrasında gerek duyulursa tekrar HIFU uygulanabilir. 

Prostat Kanserinde HIFU Avantajları

Prostat kanserinde kullanılan HIFU yönteminin birçok avantajı bulunur. Cerrahi olmayan bu işlem sayesinde kesi olmaz. Bu sayede yara iyileşmesi gibi bir süreç de olmaz. İşlem sonrası iyileşme süresi bir hafta kadardır. Majör bir cerrahi olmadığı için tedavi sonrasındaki yan etkiler de en aza indirgenmiş olur. Hedeflenmiş tedavi sayesinde çevre dokulara zarar gelmemesi önemli avantaj sağlar.

HIFU işleminden sonra cinsel fonksiyon ya da idrar kaçırma gibi problemler daha az görülür. Ayrıca enfeksiyon, kanama gibi ameliyat sonrası riskler daha düşüktür. Radyasyon içermeyen bir işlemdir bu sayede tedavi uygulanan kişi radyasyon almaz. Kişiye yönelik olarak tedavi planı oluşturulduğu için avantajlıdır. HIFU tedavisini takiben 1 gün sonra hasta taburcu edilir.

HIFU nedir?

HIFU prostat kanseri tedavisinde yüksek yoğunluktaki ses dalgaları kullanılarak kanser hücrelerinin yüksek ısıya maruz bırakılıp yok edildiği bir tedavi yöntemidir.

HIFU prostat tedavisi nedir?

HIFU ile prostat kanseri tedavi edilebilir. Ameliyatsız olan bu işlemde çevre dokuya zarar vermeden sadece kanserli bölge hedeflenir.

Prostata HIFU işleminin yan etkileri var mı?

Her cerrahi prosedür gibi HIFU işleminin de yan etkileri olabilmektedir.Ancak bu etkilerin prostat kanseri tedavisinde uygulanan majör işlemlere oranla görülme oranı çok daha düşüktür.

HIFU kimlere uygulanmaz?

Prostat kanseri tedavisinde HIFU aktif üriner enfeksyon varlığında, prostata sınırlı hastalığı olmayan ve prostatı çok büyük hastalarda teknik nedenlerden dolayı uygulanamaz.

HIFU yaptırdıktan sonra nelere dikkat etmek lazım?

Yaşam kalitesini minimal etkileyen bu yöntemde özellikle dikkat edilmesi gereken bir durum olmamakla birlikte enfeksiyon ihtimalinden kaçınmak için belli steril kurallara uymakta fayda vardır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

laparoskopik-cerrahi
Laparoskopik Cerrahi

Günümüzde üriner sistem cerrahisinin hemen her alanında yer edinmiş olan bu sistem vü…

Devamını Oku
idrar-yolu-enfeksiyonu-tedavisi
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri

İdrar yolu enfeksiyonu için genellikle uygulanan tedavi yöntemi ilaç kullanımıdır. An…

Devamını Oku
testis-kanseri
Testis Kanseri

Testis kanseri testis içinde yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasından ötürü oluşu…

Devamını Oku