Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Prostatit tüm yaş gruplarında görülür. Prostatit prostat iltihaplanmasıdır. Prostat erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. İltihaplanması durumuna da prostatit adı verilir. Cinsel olarak aktif olan bireylerde daha çok görülür. Bu iltihaplanma bakteri nedenli ya da bakteri nedenli değil şeklindedir. Prostatitin diğer bir adı da prostat nezlesidir.

Prostatit Nedir?

Prostatit yani prostat iltihaplanması idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak yaşanabilir. Ancak başka bir etken de iltihaplanmaya yol açabilir. Dört farklı şekilde incelenir. Bunlar;

  • Asemptomatik inflamatuar prostatit; belirtisi yoktur. Genelde rastlantı eseri tespit edilir.
  • Akut bakteriyel prostatit; ani olarak gelişir ve çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle enfekte olunur. Ağrılı iltihaplanmadır.
  • Kronik bakteriyel prostatit; uzun süre devam eder ve akut prostatit ataklarına neden olur.
  • Kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromu; prostat bezi ve çevresindeki sinir ağının iltihaplanmasına verilen addır. En sık görülen prostatittir.

Prostatit Neden Olur?

Prostatit nedenleri oldukça fazladır. Bu nedenlerden bazıları şöyledir;

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Klamidya ve benzeri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar idrar yolunda iltihaplanma yapabilir. İdrar yolundaki iltihap da prostatit yapabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolunda oluşan enfeksiyon prostata ilerleyebilir.
  • Fiziksel travma: Travma etkenleri prostata zarar verirse prostatit oluşabilir.
  • İdrar yolunda gelişen anomaliler: İdrar yolu daralırsa ve yara dokusu oluşursa prostatite neden olur.
  • Sinir hasarı
  • Bazı kronik hastalıklar
  • Bağışıklık sisteminde bozulma

Prostatit Belirtileri Nelerdir?

Prostatit belirtileri enfeksiyona göre değişebilir. Genel olarak ise belirtileri şu şekildedir;

  • İdrar rengi normalden farklı olur, bulanıklaşabilir,
  • Gün içinde ani kramplar yaşanabilir,
  • Kusma, üşüme, bulantı ve yüksek ateş görülebilir,
  • Kişi idrarını yaparken ağrı ve yanma hissedebilir,
  • Kişide penis kökünden başlayarak ucuna doğru yayılan bir ağrı görülebilir. Bu ağrı makat, yumurtalıklar ve bacaklara kadar da ilerleyebilir.
  • Eklem ve kas ağrısı yaşanabilir,
  • İdrara çok sık çıkılabilir,
  • Erken boşalma, sertleşmede zorluk ya da cinsel isteksizlik de yaşanabilir.

prostat-nedir

Prostatit Teşhisi Nasıldır?

Prostatit teşhisi için ilk olarak idrar tahlili ve idrar kültürü istenir. Bu tahlil sonuçlarına göre PSA testi de istenebilir. İdrar yapmada sorun yaşayan hastalar için üroflowmetri testi de yapılabilir. Akut bakteriyel prostatitten şüpheleniliyorsa prostat masajı yapılmaması gerekir. Kronik bakteriyel prostit tanısında ise prostat masajı sonrasında sekresyon alınır.

Prostatit Nasıl Tedavi Edilir?

Prostatit tedavisi türüne göre değişiklik gösterir. Genel tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Bunun yanı sıra alfa blokerler ve anti-inflamatuar da kullanılabilir. Kişinin laboratuvar değerleri kötüyse damardan tedavi başlanabilir. Kişi eğer tedavi olmazsa daha ciddi durumlarla karşılaşır. Bu sebeple tedaviyi tamamlamak büyük önem taşır. Verilen antibiyotiği düzenli içmek ve bitirmek gerekir. Yoksa tam iyileşmeyen hastalık başka yerlerde sıçrayabilir. Ek olarak ise kişinin ihtiyacı halinde ağrı kesici, anti-depresan ve kabızlık ilacı da doktor gözetiminde kullanılabilir.

Prostatit Hastalığı Tehlikeli Mi?

Prostatit hastalığının tehlike arz etmesinin tek nedeni tedavi edilmemesidir. Prostatit enfeksiyonu kana karışabilir. Kana karışması durumunda da sepsis oluşabilir. Sepsis ilerlediği durumda hayati tehlikeye sebep olabilir. Bir sonraki tehlike ise enfeksiyonun ilerleyerek sperm kanallarını enfekte etmesidir. Bu da epididimite neden olur. Ya da prostat bezi ve sperm kanalları enfeksiyon nedeniyle tahrip olabilir. Bu tahrip sonucu kişide kısırlık oluşabilir. Sonuç olarak prostatit tek başına tehlikeli değildir. Ancak ilerlediği durumda dolaylı olarak tehlike arz etmiş olur. Hastalığın anlaşıldığı andan itibaren tedavi kesinlikle gereklidir.

Prostatit kaç ay sürer?

Prostatit, kronik hale gelebilir ve belirtileri uzun süre devam edebilir.

Prostatit ağrısı nereye vurur?

Prostatit hastalığında yaşanan ağrılar genellikle kasıklarda, pelvik bölgede olur.

Prostatit hangi testte çıkar?

Prostatit tanısı konulurken rektal muayene kesinlikle yapılmamaktadır. Hastanın hikayesi ve belirli laboratuvar testleri tanıda yardımcı olmaktadır.

Prostatit kendi kendine geçer mi?

Prostatit hastalığının hafif seyrettiği vakalarda, bağışıklık sistemi güçlü kişilerde zaman içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Yan etkiler ve belirtiler kişinin yaşam tarzını kötü etkileyebileceği için tedavi gerekli görülebilmektedir.

Prostatit olduğumu nasıl anlarım?

Prostatit hastalığı, kişinin idrar yaparken sorunlar yaşamasıyla şüphelenilebilir bir durumdur. İdrar yaparken ağrı, kanama, ateş,yanma, az idrar, kesikli idrar belirtiler arasında yer almaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

prostat-kanseri-lokalize-hastalik
Lokalize Prostat Kanseri

Lokalize prostat kanseri prostatta sınırlıdır. Vücudun başka bölümlerine yayılma duru…

Devamını Oku
mr-fuzyon-biyopsi
Prostat MR Füzyon Biyopsi

Prostat kanseri tanısında MR füzyon biyopsisi birçok avantaj sağlar. Hastanede yatışt…

Devamını Oku
prostat-kanseri-nedir-nedenleri-nelerdir
Prostat Kanseri Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Prostat kanseri nedir olarak sorulan sorunun cevabı prostat bezinde yer alan hücreler…

Devamını Oku