Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Lokalize prostat kanseri prostatta sınırlıdır. Vücudun başka bölümlerine yayılma durumu yaşanmaz. Tümör boyutuna ve yerleşimine göre 2 tip tümör görülür. Bunlar T1 ve T2 şeklinde adlandırılır.

  • T1 Tümör: Bu tümörler oldukça küçüktür. Hatta görüntüleme yöntemleriyle görülmez ve parmakla rektal muayene sırasında elle hissedilmez. Bu tür tümörleri tespit etmek için biyopsi gerekir. Evreleri bulunan tümör şeklidir. Evreleri de a, b ve c olarak adlandırılır.
  • T2 Tümör: Bu tümör parmakla rektal muayene sırasında hissedilebilir. Bir veya daha fazla prostat lobunu tutabilir. Ancak yine de prostat içinde kalmış olan tümörlerdir. T2 tümörleri de a, b ve c olarak evreler ayrılır.

Lokalize Prostat Kanserinde Aktif İzlem

Lokalize prostat kanserinde aktif izlem son on yıldaki en önemli değişiklerden biridir. Özellikle progresyon (hastalığın ilerlemesi) açısından düşük risk grubundaki hastalara önerilen ve yapılan tedavi protokolüdür. Bu protokolün ana amacı hastaya zarar verme riski düşük olan hastalığın tedavisinde görülecek olası komplikasyonlardan sakınma çabasıdır. Bu protokolde hastalar yakın bir takip programında tutulurken, ilerleme görülen olgularda aktif tedaviye geçilir. Böylece önemli bir grup hasta lüzumsuz tedaviden korunabilir.

Lokalize Prostat Kanserinde Tanı ve Tedavi

Lokalize prostat kanserinde tanı ve tedavisi ile yakından ilgilenen bilim insanlarının ana uğraş alanlarından biri; kişiye zarar verebilecek agresif prostat kanserlerini, zararsız klinik önemi olmayan prostat kanserlerinden ayrımını yapma çabasıdır. Prostat Kanseri tedavisinde diğer birçok kanser türlerinde görmeye alıştığımız klasik yaklaşımlar vardır. Klasik yaklaşımlar dışında izlem protokolleri önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Prostat kanseri biyolojisi itibariyle “özel bir kanser” olma ayrıcalığı bulunur.

Lokalize Prostat Kanseri Tedavi Seçenekleri

Lokalize prostat kanseri tedavi seçenekleri şöyledir; radikal prostetaktami, aktif izlem, radyoterapi, laparoskopik cerrahi, robotik cerrahi ya da doktorun tavsiye ettiği başka yöntemlerdir. Tedavi kişiye göre değişir. Doktor ve hasta ortak bir sonuca varır. Bunun sonucunda hasta kendine uygun tedaviyi olur.

Lokalize Prostat Kanserinde Cerrahi Müdahaleler

Lokalize prostat kanserinde cerrahi müdahalelerden biri “Radikal Prostatektomi” ameliyatıdır. sadece ABD’de yılda 80.000 vakaya uygulanır. Bu cerrahi teknikle ilgili olarak son yıllardaki en önemli gelişme bu cerrahi yönteminin robot yardımıyla laparoskopik olarak da yapılabilmesidir. ABD’de bu yöntem lokalize hastalığın cerrahi tedavisinde %80’ler oranında uygulanır. Ülkemizde de “Robotik Cerrahi” 34 farklı merkezde prostat kanserinin tedavisinde aktif olarak kullanılır. Robotik cerrahinin başlıca dezavantajı yüksek maliyetidir.

Lokalize Prostat Kanserinde Robotik Cerrahi Müdahale

Lokalize prostat kanserinde robotik cerrahi müdahale yüksek iyileşme sonucu doğurur. Yayılma olan durumlarda robotik cerrahi kullanılmaz. Bütün bunların yanında, bu konuyla ilgili 2016 Eylül ayında Lancet dergisinde yayınlanan açık yöntem ve robotik yöntemi karşılaştıran ilk ve tek rastgele çalışmada iki yöntem arasında belirgin bir farkın olmadığı araştırmacılar tarafından saptanmıştır. Araştırmacıların sonuç cümleleri şu şekildedir; “Hastalar tedavileri için bir teknik arayışı içinde olmaları yerine tecrübeli ve güvenilir bir cerrah arayışı içinde olmalarında kendi sağlıkları açısından fayda vardır”.

Lokalize Prostat Kanserinde Ameliyat Sonrası

Lokalize prostat kanserinde ameliyat sonrasında ilk birkaç saat sonda takılı olduğu için sıkışma hissi yaşanabilir. Ameliyat sonrasında verilen ilaçları aksatmadan içmek gerekir. Ameliyattan bir hafta sonra sonda çekilir ve idrar tutma testi yapılır. Ameliyattan sonraki ilk 3 hafta ameliyat bölgesine baskı yapmamak gerekir. Tam iyileşme 2 ayı bulabilir. Bu süreç içerinde kişinin kendini zorlayıcı hareketler yapmaması gerekir. Yeme alışkanlıklarında da lifli ve yumuşak gıdalar tercih edilmeli ve kabız olmamaya dikkat edilmelidir.

Prostat Lazer Tedavisi hakkında bilgi almak için tıklayın.

Lokalize evre ne demek?

Lokalize evre; prostat kanserinde sadece prostatın içerisinde kanserli hücre bulunan durumu açıklamaktadır.

Lokalize prostat kanseri nereye sıçrar?

Lokalize prostat kanserinde tümörün sınırları bellidir. İlk evrede sadece prostat içerisine yayılım gösterirler. Tümör büyüdükçe prostat kanseri evresi de ilerlemekte ve yayılım görülebilmektedir. Lenf nodlarına ve kemiklere yayılım görülebilmektedir.

Lokalize prostat tümörü tedavisi nasıl olur?

Lokalize prostat kanseri; cerrahi, ışın tedavisi, ablatif tedaviler gibi çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

prostat-kanseri-nedir
Prostat Kanseri Nedir?

Ankara Prostat kanseri, üretrayı çevreleyen, spermin canlılığının korunması için üret…

Devamını Oku
prostat-kanseri-ameliyati
Prostat Kanseri Ameliyatı

Erkeklerde sık görülen bir kanser türü olan prostat kanseri, tanısı konulduktan sonra…

Devamını Oku
prostat-ameliyati-nasil-yapilir
Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Prostat tanı ve belirtileri değişkenlik gösterir. Prostat her erkek bireyde olan bir …

Devamını Oku