Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Erkeklerde sık görülen bir kanser türü olan prostat kanseri, tanısı konulduktan sonra hangi evrede bağlı olduğuna göre çeşitli yöntemlerle tedavi edilmektedir. Prostat kanseri tedavisi ameliyat başta olmak üzere radyoterapi, hormonoterapi ile de yapılabilmektedir. Prostat tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına hastanın kanserinin hangi evrede olduğu, hastanın yaşı, varsa diğer sağlık sorunları belirlemektedir. Erken evredeki prostat kanserinde ameliyatla tedavi daha sık tercih edilmektedir. Gerek duyulursa radyoterapi eşlik edebilir.

Prostat kanserinin erken evrede tanısının konulması, tedavideki başarıyı etkilemektedir. Birçok tedavi yöntemi olan bu hastalıkta en çok olumlu sonucun alındığı tedavi yöntemi prostat ameliyatıdır. Prostat kanseri ameliyatında prostat ile beraber prostat seminal veziküller de alınmaktadır.

Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Prostat ameliyatı açık cerrahi ile gerçekleştiriliyorsa, karın bölgesinde büyük yaklaşık 8-10 cm lik bir kesi açılıp prostata ulaşılmaktadır. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyatlarda prostat bezi tamamen çıkartılmaktadır. Prostat ameliyatının başarılı olma şansı; kanserin evresine göre değişmektedir. Daha erken evrede olan prostat kanserinde ameliyat ile tedavide daha olumlu sonuçlar elde edilmektedir.

Prostat ameliyatının robotik cerrahi ile yapılması; karın bölgesinden yapılacak birkaç küçük kesi ile karın içine girmeyle başlamaktadır. Cerrah, robot kollarını kullanarak bir konsoldan işlemi gerçekleştirmeye başlar ve prostat dokusunu çıkartır. Prostata yakın sinirlerin korunması bu yöntem ile daha kontrollü şekilde yapılabilmektedir.

prostat-kanseri-ameliyati-yontemleri-nelerdir

prostat-kanseri-ameliyati

Prostat Kanseri Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

Prostat kanseri ameliyatında kapalı (laparoskopik), açık ve robotik yöntemlerle uygulanmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte açık ameliyatlar yerini kapalı ameliyatlara ve robotik cerrahiye bırakmıştır. Açık ya da kapalı yani laparoskopik/robotik ameliyatların uzun dönmede sağkalım açısından farklılığı bulunmamaktadır. Önemli olan Bu yöntemler arasında cerrahın deneyimidir.

Robotik cerrahi ile yapılan prostat ameliyatında net bir görüş sağlanması bir avantaj olarak görülmektedir. Prostata yakın olan sinirler korunmuş olmaktadır. 

Prostat Kanseri Ameliyatı Riskli mi?

Prostat kanseri ameliyatı genel olarak bakıldığında komplikasyonları yüksek bir cerrahidir. Kanama, enfeksiyon, idrar kaçırma, sertleşme problemi gibi komplikasyon riski taşımaktadır. Erkeklerde prostatın altında idrar tutmaya yardımcı olan kaslar yer almaktadır. Ameliyat sırasında bu kasa zarar verilmesi, kalıcı veya geçici olarak idrar kaçırma problemi yaşanmasına neden olabilmektedir. Aynı şekilde sertleşmeyi sağlayan sinirler de prostatın çok yakınından geçtiği için, ameliyat esnasında bu sinirlerin korunması gerekmektedir. Ameliyatın uzman kişilerce yapılması bu riskleri en aza indirecektir. Prostat kanseri ameliyatındaki birincil amaç hastanın kanserden kurtulmasını sağlamaktır. 

prostat-ameliyati-nasil-yapilir

prostat-kanseri-ameliyati-sonrasi

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası

Prostat kanseri ameliyatı ortalama 2-3 saat sürmektedir. Ameliyat sonrasında hastaya sonda takılır. Hastanın durumuna bağlı olarak birkaç gün hastanede yatış gerekmektedir. Hastanın sondası ile taburcu edildir.ortalama 13-14 gün sonra sondası çekilir.

Prostat ameliyatından sonra hastanın en az 1 ay süre cinsel ilişki yaşaması önerilmemektedir. Prostat ameliyatı olan hastalar klinisyenin belirlediği dönemlerde, herhangi bir şikayetleri olmasa bile doktor kontrolüne gitmelidir.

Prostat kanseri ameliyatı sonrasında idrar kaçırma veya sertleşme problemi yaşanıyorsa, bazı tedavi yöntemleri ile bu sorunların çözümü sağlanabilmektedir. Zamanla kendiliğinden düzelebileceği gibi ek tedavi de gerekebilmektedir. 

Prostat Kanseri Ameliyat Fiyatları

Prostat kanseri ameliyatı fiyatları; hastanın kanser evresine, nasıl bir tedavi planı izleneceğine, ameliyatın hangi yöntemle yapılacağına bağlı olarak değişmektedir. Prostat kanseri ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için Üroloji Ankara ile iletişime geçebilirsiniz.

Prostat kanseri ameliyatı kaç saat sürer?

Prostat ameliyatı açık yöntemle yapıldığında yaklaşık 2-3 saat sürmektedir. Robotik cerrahi veya kapalı yöntemle yapıldığında bu süre daha uzun sürmektedir.

Prostat kanserinden tamamen kurtulunur mu?

Prostat kanserinin her evresinde farklı tedavi yöntemleri etkili olabilmektedir. İleri yaştaki kişilerde görüldüğünde ilaç veya gözlem ile takip edilebilir. Erken aşamada veya genç kişilerde görüldüğünde ameliyat, ışın tedavisi, fokal tedaviler ile kanserden kurtulmak mümkündür.

Prostat ameliyatı olan kişi kaç günde iyileşir?

Prostat ameliyatı sonrasında iyileşme 2-3 hafta sürmektedir.

Prostat ameliyatı olan kişi kaç gün yatar?

Prostat ameliyatı sonrasında hasta herhangi bir sıkıntı olmaz isegenellikle 3 gün yatar. Sonda ile taburcu edilir.

Prostat ameliyatından sonra problemler nelerdir?

Prostat ameliyatından sonra sertleşme sorunu ve idrar kaçırma görülebilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

prostat-kanseri-lokalize-hastalik
Lokalize Prostat Kanseri

Lokalize prostat kanseri prostatta sınırlıdır. Vücudun başka bölümlerine yayılma duru…

Devamını Oku
prostat-hastaliklari
Prostat Hastalıkları

Prostat hastalıkları 50 yaş üstündeki erkelerde 50 yaş altındakilere oranla yaş ilerl…

Devamını Oku
prostat
Prostat

Prostat erkeklerin idrar kesesinin altında bulunan, kestane büyüklüğünde olan salgı b…

Devamını Oku