Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Böbrek karın boşluğunun arkasında, omurganın her iki yanında, bel bölgesinin biraz üzerinde yer alan organımızdır. İnsanlarda iki tane böbrek bulunur. Ancak sağlıklı bir bir yaşam sürdürmek için tek bir böbrekle de yaşamınızı sürdürmeniz mümkündür. Gerekli durumlarda böbrek nakli de yapılabilir.

Böbrek Ne İşe Yarar?

Böbrekler kandaki atık ürünlerin süzülüp temizlenmesini sağlar. Vücutta oluşan sıvı fazlasını idrar şeklinde atmada görevlidir. Böbrekler kan basıncını düzenleyici etkiye de sahiptirler. Aynı zamanda yeni kan hücrelerinin yapılmasında ve kemiklerin sağlıklı olmasında da görev alırlar.

Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

Böbrek hastalıkları şu şekildedir;

  • Kronik Böbrek Yetmezliği: Doku hasarı yüzünden böbrek fonksiyonlarını getirmede aksaması ve kalıcı olarak gerilemesi. Bu hastalığın nedeni genel olarak hipertansiyon ve diyabettir. Kronik böbrek hastalığı sonucunda böbrek yeteri kadar idrar üretemediğinden zararlı maddelerin kan düzeyleri artar.
  • Akut Böbrek Yetmezliği: Fazla ilaç kullanımı sonucu oluşabilir. Böbrek fonksiyonları geçici olarak kaybolur. Tedavi olunmazsa kronik böbrek yetmezliğine dönüşür.
  • Böbrek Taşı: Dokularda tıkanmaya yol açabilir. İdrar yollarına zarar verebilir ve tıkanma sonucu idrar enfekte olup idrar yolu enfeksiyonu yaşanabilir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrar yolundaki dokular herhangi bir sebepten enfekte olabilir. Enfekte olması sonucunda da idrar yolu enfeksiyonu oluşur.
  • Polikistik Böbrek Hastalığı: Böbrek gelişinden zorunlu genlerin mutasyona uğraması sonucu kistik yapılı böbrek meydana gelebilir.
  • Glamerülonefrit: Kılcal damarların iltihaplanması sonucunda meydana gelir.

bobrek-kanseri-

Böbrek Hastalıkları Belirtileri

Böbrek hastalıkları belirtileri hastalığın çeşidine göre değişiklik gösterir. Aşağıdaki belirtilerden birkaçı bulunuyorsa doktora danışmanız gerekir. Bu belirtiler şunlardır;

  • Bilinç bulanıklığı,
  • İştah kaybı yaşama,
  • Bulantı hissi veya kusma
  • Kabızlık veya ishal,
  • Halsizlik ve yorgunluk hali,
  • İdrara normalden daha çok çıkma, çok fazla veya çok az idrar yapma,
  • İdrarın koyu renk olması veya idrarla kan gelmesi,
  • Eklem ve kas ağrılarının artması,
  • Cildin normalden daha kuru olması, dökülmesi, renk değişimi, solgun olma
  • Bel ağrısı

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı; böbrek kanalları içerisinde çevresel, genetik vb faktörlere bağlı olarak, birtakım minerallerin birleşerek oluşturduğu yapılar olarak tanımlanır. Kadınlara oranla erkeklerde yaklaşık üç kat daha sık görülür. Başta ağrı ve idrar atımında zorluk olmakla birlikte pek çok şikayete neden olabilir. Böbrek taşı şikayeti mutlaka alanında tecrübeli üroloji uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Hastaya en uygun tedavi yönteminin uygulanması gerekir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nedir?

Böbrek taşı bazı kişilerde ise hiçbir belirti bulunmamasına rağmen böbrek taşı olabilir. Böbrek taşı belirtileri şu şekildedir;

  • İdrara sık çıkma
  • Yan (böğür) ağrısı, kasık ağrısı
  • İdrar atımı sırasında ağrı hissiyle birlikte zorluk yaşanması
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Yüksek ateş
  • İdrarda kan görülmesi

Bazı kişilerde ise böbrek taşı herhangi bir belirti göstermez; söz konusu problem rutin kontroller sırasında fark edilebilir.

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrek ağrısı birçok hastalığın belirtisi olabilir. Böbrek sıvı fazlasını idrara dönüştüren bir yapı olduğu için böbrekte yaşanan herhangi bir sorun boşaltım sistemini de etkileyecektir. Çok yoğun ve dayanılmaz ağrılar bulunuyorsa muhakkak doktora başvurulmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve bol su içilmesi iyi gelebilir. Ayrıca böbrek ağrısı böbrek taşının olduğuna dair ipucu da verebilir.

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrekler, kanı süzerek, vücutta fazla bulunan maddelerin atılımında görevli organlardır. Kanda bulunan çeşitli minerallerin atımı da böbrekler sayesinde olur. Söz konusu minerallerin kristalleşmesi ve birleşmesi sonucunda böbrek taşı oluşur. Böbrek taşına neden olan faktörlerden en önemlisi; yeterli sıvı tüketilmemesi, sağlıksız beslenme, tuz ve rafine şekerin fazla tüketilmesi, genetik faktörler olarak sayılabilir.

 

Böbrek Taşları Nasıl Kırılır?

Böbrek taşlarını ses dalgalarıyla kırma işleminde ses dalgalarının insan vücuduna odaklanarak üriner sistem taşlarının kırılmasını sağlamaktır. İşlem etkisini hemen göstermeyebilir. Etkilerin ortaya çıkması 10 günü bulabilir. Bir diğer seçenek olarak lazerle taş kırma işleminde ise idrar yollarından ilerletilen ince aletler sayesinde üriner sisteminin her yerindeki taşlar kırılabilir. Son olarak kapalı taş tedavisi, ciltten küçük bir delik açılarak yerleştirilen tüp ile böbrek içine girilerek taşın kırılarak çıkarıldığı kesme işlemi olmadan yapılan kapalı ameliyat yöntemidir.

Ses Dalgalarıyla Taş Kırma Nedir?

Ses dalgalarıyla taş kırma işleminde dalgaların gücü arttırıldıkça hissedilen ağrı da artacaktır. Bu durumlarda anestezi gerekebilir. Ortalama 20-30 dakika süren taş kırma seansında yaklaşık 2000-3000 civarında vurma işlemi yapılabilir. Kırılan taşları hasta kendisi düşüreceğinden ağrı beklenen bir durumdur. Taşın büyüklüğüne ve ses dalgalarına verdiği kırılma yanıtına göre hastaların taştan kurtulması için bir kaç seans gerekebilir. Sonsuz sayıda seans uygulanamaz. Önerilen 3 seanstır. Bu istisnai durumlarda değişebilir ancak 3 seansta hastanın taşlarından kurtulamayacağı düşünülüyor ise bu işlem uygulanmaz.

Böbrek Kanseri

Böbrek kanseri kötü huylu kitledir. Renal hücreli kanser, böbrekte kanı süzen ve idrar oluşturan dokulardan köken alır. Böbrek kanseri büyüdükçe etrafında yer alan lenf bezleri, karaciğer, kalın bağırsak ve pankreasa yayılabilir. Bunun yanında, ana tümörden kopan tümör parçaları vücudun diğer uzak taraflarına giderek yerleşebilir.

Üriner Sistem Nedir?

Üriner sistemi boşaltım sistemi olarak da bilinir. Üretra, mesane, böbrek ve üreter ve erkeklerde ek olarak prostat ve seminal vezikül adlı organlardan oluşur

Üriner Sistem Taş hastalığı Nedir?

Üriner sistem taşları, böbrekte ya da üriner kanalda oluşabilen sert maddelerdir. Hastada taş yapan maddeler idrarda çözülemez ve zararlı maddeler böbreklerden atılamaz ise kristalleşme ve taşlaşma meydana gelir. Eğer burada oluşan kristalleşme ufak bir yapıda olursa, bu kristaller ya da ufak boyutlu taşlar kendiliğinden düşebilir. Ancak büyük bir boyuta ulaşmış ise bu durum oldukça zordur.

Böbrekte görülen hastalıklar nelerdir?

Böbrekte taşı idrar yolu enfeksiyonu, böbrek kanseri, böbrek yetmezlikleri görülebilen hastalıklardır. 

Böbrek kanseri neden olur?

Böbrek kanseri nedenleri arasında sigara kullanımı, obezite, yüksek tansiyon sayılabilir.

Böbrek kanseri tedavisi nedir?

Böbrek kanseri, cerrahi bir operasyon ile alınmalıdır. Laparoskopik cerrahi, robotik cerrahi yardımıyla böbrek kanseri tedavi edilebilir. Hastalığın patolojisine göre ek kemoterapi/akıllı ilaç tedavileri uygulanabilir.

Böbrek taşı kimlerde görülür?

Sıvı alımını ihmal eden, tuz tüketimi fazla olan kişilerde böbrek taşı görülme riski fazladır.

Böbrek taşı genetik midir?

Böbrek taşı hastalığı nedeni çok faktörlüdür ve bunlardan biri genetik/ailevi sebeplerdir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bobrek-buyumesi
Böbrek Büyümesi

Böbrek büyümesi, idrarın çeşitli nedenlerden dolayı normal akışında gidemeyip tıkanık…

Devamını Oku
uriner-sistem
Üriner Sistem

Üriner sistem böbrekler, üreter, idrar kesesi (mesane) ve üretradan oluşmaktadır. İdr…

Devamını Oku
bobrek
Böbrek

Böbrek, karın boşluğunun arkasında omurganın her iki yanında bel bölgesinin biraz üze…

Devamını Oku