Böbrek büyümesi, idrarın çeşitli nedenlerden dolayı normal akışında gidemeyip tıkanıklık oluşturması sonucu böbreklerin büyümesidir. Tek bir böbrek veya iki böbrek birden aynı anda şişebilir. Bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde görülebilir.
İçindekiler
Böbrek Büyümesi Nedir?
Böbrek büyümesi, bir veya iki böbreğin bir tıbbi sorunla ilişkili olarak normalden daha büyük hale gelmesi durumudur. Altta yatan nedene bağlı olarak böbrek büyümesi belirtileri kişiye göre farklı şekilde görülebilir. Teşhisi konulduktan sonra sorunun belirlenmesi ve hastaya uygun tedavinin başlanması gerekir.
Böbrek Büyümesi Neden Olur?
Böbrek büyümesi nedeni böbrekten idrarın atılamamasıdır. Bu durum, idrarın doğru şekilde boşalmasını engelleyen idrar yolunda tıkanıklık nedeniyle olabilir.
Böbrek Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Böbrek büyümesinin belirtileri her hastada aynı şekilde görülmeyebilir. Her hastanın altta yatan nedeni ve böbrek büyümesinin derecesi farklıdır. Bazen ileri evrelerde fark edilebilir.
- Böbreklerde, sırt ve yanlarda ağrı
- İdrar renginde değişiklik, kanlı idrar, idrar yaparken zorluk, sık idrara çıkma
- Vücutta ödem ve şişlik
- Mide bulantısı ve kusma
- Yüksek ateş
- Genel halsizlik ve yorgunluk
Böbrek Büyümesi Tehlikeli midir?
Altta yatan nedenine ve büyüme derecesine göre tehlikeli olup olmadığı anlaşılabilir. Eğer ciddi böbrek hastalıklarından dolayı bu durum meydana geliyorsa tehlikeli bir durum olabilir. Böbrek büyümesi, böbrek fonksiyonlarını olumsuz şekilde etkileyebilir. Böbreğin normal çalışma şeklinin değişmesi, fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanmasına neden olabilir.
Böbrek Büyümesinin Tanısı Nasıl Konur?
Böbrek büyümesinin tanısı konulurken öncelikle hastanın hikayesi detaylı bir şekilde alınır. Hastanın karın ve sırt bölgesi muayene edilir, böbreklerde şişlik veya hassasiyet olup olmadığı değerlendirilir. Kan testi, böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için uygulanır. İdrar testi, idrar kültürü ile böbreklerin işlevlerine ve enfeksiyon olup olmadığına bakılır.
Görüntüleme yöntemleri de böbrek büyümesinin tanısında kullanılan yöntemlerdendir. Ultrasonografi, ses dalgaları ile böbreği görüntülemek için kullanılır. Böbrek taşı veya tümör gibi rahatsızlıkların araştırılması için bilgisayarlı tomografi veya MR bile kullanılabilir. İdrar akışını değerlendirmek için sintigrafi testleri yapılabilir.
Böbrek Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek büyümesi tedavisi, hastalığın nedenine göre değişmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu riskinin azaltılması için önleyici olarak antibiyotik tedavisi uygulanabilir. İleri derece böbrek büyümesi görüldüğünde böbreğin fonksiyonları zorlaşırsa, ameliyat gerekebilir.
Böbrek Büyümesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Böbrek büyümesi sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
- Doktorun önerilerine uymak
- Sağlıklı beslenme
- Uygun sıvı tüketimi
- Tuz ve şekeri sınırlamak
- Egzersiz
- İlaçları düzgün kullanmak
- Stresten kaçınmak
- Yeterli uyku
Böbrek büyümesi nelere yol açar?
Böbrek büyümesi, böbrek hasarına ve böbreklerin işlevselliğini yitirmesine yol açabilir.
Böbrek boyutu neden artar?
Böbreklerdeki idrarın atılamaması, üreterde (böbreği idrar kesesine bağlayan organ) herhangi bir nedenle tıkanıklık oluşturması sonucunda, böbrek boyutunda artış görülebilir.
Böbrek büyümesine kim bakar?
Böbrek büyümesi, üroloji bölümünün ilgilendiği bir hastalıktır.
Bebeklerde böbrek büyümesi geçer mi?
Bebeklerde görülen böbrek büyümesi doğumsal bir sorundur ve genellikle bebek büyüdükçe düzelir. Üroloji bölümünün takibinde olması gerekir.