Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, dünyada en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarındandır. Bu hastalıkların bulaşması için tamamen cinsel ilişkiye girmeden, enfeksiyon taşıyan kişinin genital bölgesine yakın temas edilmesi de yeterli olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, sık sık partner değiştiren kişiler daha büyük risk taşımaktadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, dünyada en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarındandır. Bu hastalıkların bulaşması için tamamen cinsel ilişkiye girmeden, enfeksiyon taşıyan kişinin genital bölgesine yakın temas edilmesi de yeterli olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, sık sık partner değiştiren kişiler daha büyük risk taşımaktadır.

prof-dr-sinan-sozen

Cinsel Yolla Hastalık Nasıl Bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar diğer enfeksiyon veya virüslerden farklı olarak; cinsel ilişki yoluyla, kan veya sperm, vajinal akıntı gibi vücut sıvıları yoluyla bulaşabilmektedir. Hastalığı taşıyan kişinin genital bölgesine temas edilmesi, hastalığın bulaşmasına yol açmaktadır. Genellikle korunmasız cinsel ilişki, bu hastalıkların bulaşmasındaki en büyük nedendir. Bu hastalığa sahip bir anneden, doğum sırasında bebeğe hastalık bulaşabilmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Ne Zaman Belli Olur?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hastalığın türüne göre farklı zamanlarda belirti göstermeye başlayabilmektedir. Frengi hastalığında, bulaştan sonraki on gün ila üç ay arasında belirti göstermeye başlamaktadır. Frengi hastalığında farklı evrelerde farklı belirtiler görülmektedir. HPV hastalığında ise hastalığa yakalanan kişilerin çoğunda hiçbir belirti görülmemektedir. Belirti görülen kişilerde de cinsel temasla bulaş olduktan dokuz ay sonra bile belirti görülmeye başlanabilmektedir. Hepatit B hastalığında, virüsün bulaşmasından sonra 45 gün ila bir yıl arasındaki süreçte belirti ortaya çıkmaktadır.

cinsel-yolla-hastalik-nasil-bulasir

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar-nelerdir

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında frengi (sifiliz), bel soğukluğu (gonore) , hepatit B, HIV, HPV yer almaktadır. 50’den fazla cinsel yolla bulaşan hastalık bulunmaktadır.

Frengi: Sifiliz olarak da bilinmektedir. Dört farklı evresi vardır ve bu evreler ilerledikçe hastalığın belirtileri değişmekte, şiddeti de artmaktadır. Son evresinde hastalıktan dolayı kalp, karaciğer, vücuttaki sinir dokuları gibi bölümler zarar görmeye başlamaktadır. Uzun zaman tedavi gerektirmektedir.

HPV: 100’den fazla türü olan HPV, çoğu insanda belirti göstermeden ve fark edilmeden vücuda yayılmaktadır. Rahim kanseri gibi olgularla ilişkili olduğu için, kişi bu hastalıktan şüphelendiği zaman mutlaka ilgili testler yapılmalıdır. HPV bulaşından sonra 9 ay içerisinde siğil oluşumu görülmektedir.

Hepatit B: Bu hastalık; kan, idrar ve vücut sıvıları aracılığıyla bulaşmaktadır. İlerleyen dönemde tedavisi zor olabiliyorken, erken dönemde fark edildiğinde kontrol altına alınmaktadır. Karaciğerde sorun yaratan bu hastalık ğın ilerlemesi durumunda karaciğer nakli gerektirebilmektedir.

AİDS: HIV virüsü nedeniyle oluşan AİDS hastalığı, yaşam boyu ilaç tedavisi gerektirmektedir. Bu hastalık bulaştığı kişinin yıllar sonra vücut bağışıklığını düşürmekte ve vücudu en küçük hastalığa karşı savunmasız hale getirmektedir.

Kadınlarda Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Belirtileri

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda çeşitli belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalıklarda, hastalığın ilk zamanları belirtiler görülebilirken, sonradan hiç belirti göstermeden hastalık vücutta yayılmaya devam etmektedir. İleri evreye ulaştığında daha kötü semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu belirti göstermemektedir. Genel olarak idrarda yanma, ağrı, genital bölgede yara görülmesi, kasıklarda beze ve şişlik oluşumu gibi belirtiler bu hastalıkları akla getirmektedir.

Özellikle human papilloma virus hastalığı, genital siğile neden olmaktadır. Siğiller fazla sayıda olup birleşebilir. Hepatit B hastalığı da ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, karaciğer bölgesinde ağrı, eklemlerde ağrı gibi belirtiler göstermektedir. Frengi; bulaştığı yerde kabartı oluşturarak belirtiler göstermeye başlamaktadır. Virüs vücuda kan yoluyla yayılarak sinir sistemine, iç organlara ulaşabilmektedir.

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar

kadinlarda-cinsel-yolla-bulasan-hastalik-belirtileri

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Tanı Nasıl Konur?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara tanı konulması için kadın hastalıkları ve doğum veya üroloji uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. Çoğu hastalık kan tahlilinde bakılacak değerlerde ortaya çıkmaktadır. AİDS, Hepatit B, frengi gibi hastalıklar kan tahlili ile tanısı konulabilen durumlardır. Tanı sırasında sürüntü kültürü alınabilmektedir. Erkeklerde idrar yolundan, kadınlarda vajenden alınmaktadır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunda bir tedavi yöntemi tam olarak belli değildir. Belirtileri önlemek veya hafifletmek için tedaviler uygulanabilmektedir. Frengi gibi bakteriyel ya da parazitel başka hastalıkların tedavisi mümkün olabilse de HIV, HPV, Hepatit B gibi viral hastalıkların şuan için etkili bir tedavisi bulunmamıştır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde gelişen teknolojik imkanlar ve çalışmalar ile ilerleme kat edilmektedir.

Bu hastalıkların erken dönemde tedavi edilmesi ve farklı kişilere de bulaşmasını engellemek gerekmektedir. Tedavi edilmediği zaman öncelikle başka kişilere bulaşma riski bulunmaktadır. Hastalığın bulaştığı kişinin hayat kalitesi düşebilir, cinsel fonksiyonlarda bozulma ve kısırlık görülebilir, hatta kişinin hayatını riske atabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. HPV aşısı, Hepatit B aşısı gibi hastalıktan korunmaya yardımcı olan yöntemlerdir. Kişilerin uzun dönemde tek eşli cinsel ilişkiler tercih etmesi ve şüphelenilen cinsel ilişkilerden kaçınması gerekmektedir. Böyle bir ilişkiye girildiği zaman da bir uzmana başvurulması, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Cinsel ilişkilerin korunmasız yapılmaması önerilmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu hakkında bilgi almak için tıklayın.

Cinsel yolla bulaşan hastalık kendiliğinden geçer mi?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bazıları asemptomatik yani belirti vermeden seyredebilirken bazıları semptomatik yani belirti verebilir. Bunlar arasında sık görülen HPV’nin birçok türü bulunmaktadır. Daha çok kadınlarda olmak üzere HPV’nin kansere neden olabilen türleri bulunmaktadır.

Her korunmasız ilişkide hastalık bulaşır mı?

Korunmasız ilişkiye girmek, cinsel yolla bulaşan hastalıklar için riski arttırmaktadır. Birden fazla kişiyle cinsel ilişki yaşanıyorsa hastalık bulaşma ihtimali artmaktadır.

Şüpheli cinsel ilişkiden sonra ne yapmak gerekir?

Hastalık bulaşma ihtimali görülen bir cinsel ilişkiden sonra hemen bir kadın doğum ya da üroloji uzmanına başvurulmalı ve gerekli muayene ve testler yapılmalıdır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmeyen bu hastalıklar ilerleyerek tedavisi daha uzun ve zor olabilecek hal alabilirler.

Prezervatif cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur mu?

Prezervatif yani kondom kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan yaklaşık %90 oranında korumaktadır.Tamamen koruyucu olmadığı akıldan çıkartılmamalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

penis
Penis

Penis, erkeğin boşaltım ve üreme işlevini sağlayan organdır.Penis mesanede biriken id…

Devamını Oku
testis
Testis

Testis erkek üreme organı olan penisin iki tarafında da bulunan yapıya denir. Testis …

Devamını Oku
penis-nedir-nasil-calisir
Penis Nedir? Nasıl Çalışır?

Penis erkeğin hem üreme hem boşaltım sisteminin bir parçasıdır. Penis iç döllenme sır…

Devamını Oku