Mesane, idrarın depolanmasına yarar sağlayan bir organdır ve kanser hücresi geliştirdiğinde kanserin tekrarlanma olasılığı yüksek olan bir hastalıktır. Mesane kanseri evreleme hastalığın şiddetine, diğer organlara veya lenf nodüllerine yayılım gösterme durumuna göre belirlenmektedir. Mesane kanserinin erken evresi ile ileri evresi farklı semptomlar yaşanmasına neden olabilmektedir.
İçindekiler
Mesane Kanseri Evreleri Nedir?
Mesane kanseri evrelendirme sisteminde TNM sınıflandırması kullanılmaktadır.
T, kanserin yayılımını belirtmektedir. T1, kanserin daha yüzeysel kısımda kaldığını; T2, kanserin kaslara ulaştığını göstermektedir. T3, kanserin artık daha uzak yağ dokularına yayılım gösterdiğini belirtmektedir. T4 ise diğer organlara yayılan kanseri anlatmaktadır.
N, kanserin lenf nodüllerine ulaşımını belirtmektedir. N1, tek bir lenf nodunu; N2, birden fazla lenf nodunu; N3, 5 santimden büyük herhangi bir sayıdaki lenf nodunu ifade etmektedir.
M, mesane kanserinin çevredeki organlara yayılım olup olmadığını göstermektedir. M1, yayılım olduğunu; M2 ise yayılım olmadığını belirtmektedir.
Mesane Kanseri Evreleri Belirtileri Nelerdir?
Mesane kanserinde kişi farklı evrelerde farklı belirtiler göstermektedir. Mesane aynı zamanda idrarın biriktiği yer olduğu için mesane kanserinin belirtileri de idrardaki sorunlarla ilişkilendirilebilir. Mesane kanserinin ilk evresinde kanser hücresi yeni oluştuğu için kişide kanlı idrar olarak semptom gösterebilir. İlk evrede; idrara sık sık çıkma, idrarda yanma veya ağrı, kanlı idrar olarak belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
İleri evrelerdeki mesane kanserinde ise kanser hastanın kemiklerine etki edebilmektedir. Uzun süreli ve şiddetli kemik ağrısı, ileri evre mesane kanserinin bir belirtisidir. Kanser daha fazla yayılım gösterdikçe sinir uçlarına baskı yaparak karın veya sırt bölgesinde ağrıya yol açabilmektedir.
Mesane Kanseri Kaç Evreden Oluşur?
Mesane kanseri klinik olarak 4 evreden oluşmaktadır. Bu evreler de TNM sınıflandırması kullanılarak belirlenmektedir. Hastanın tedavisinin planlanması için hangi evrede olduğu tespit edilerek bir değerlendirme yapılmaktadır. Evre 1 daha erken dönemdeki kanseri tanımlarken, evre 4 kanserin artık vücuttaki diğer organlara da yayıldığı en son evredir.
Mesane Kanseri Evre 1
Evre 1 mesane kanserinde, kanser kas tabakasına ulaşmamıştır. Lenf bezlerine ya da organlara yayılmamıştır. Bu evredeki kanser için yüzeysel kanser denilmektedir çünkü kanser sadece mesanenin iç kısmındadır. 1. evredeki mesane kanseri sistoskopi ameliyatı ile alınarak tedavi edilmektedir.
Mesane Kanseri Evre 2
Mesane kanseri 2. evrede kanserin kas tabakasına ilerlediği görülmektedir. Lenf bezlerine ya da diğer organlara yayılım görünmemektedir. Bu evredeki kanser; invazif kanser ya da kas invaziv kanser olarak da tanımlanabilmektedir. Bu evrede yapılacak cerrahi öncesinde kemoterapi, hastanın yaşam süresinin uzatılmasına yardımcı olmaktadır.
Mesane Kanseri Evre 3
3. evredeki mesane kanseri artık kanser mesaneyi kaplayan dokuya yayılmıştır, hatta çevredeki üreme organlarına da yayılım gösterebilmektedir. Mesane kanserinde 3. evre iki şekilde incelenmektedir. Mesane kanseri evre 3A, kanserin çevredeki prostat veya vajina gibi organlara yayıldığını ifade etmektedir. Lenf nodlarına da 1 tane metastaz yaptığı ancak uzak organlara yayılmadığı durumdur. Mesane kanseri evre 3B’de kanserin lenf nodlarına çok fazla sayıda metastaz yaptığı görülmektedir.
Mesane Kanseri Evre 4
Mesane kanserinde son evre olan 4. evrede kanser uzak organlara da yayılım göstermektedir. Bu evrede karın, pelvis tabakası, lenf bezlerine kanser yayılmıştır. Son evrede artık kemiklere, akciğer ve karaciğere de yayılım görünmektedir.
Mesane Kanseri Evreleri Nasıl Tedavi Edilir?
Mesane kanseri tedavisi, kanserin evresine göre farklılık gösterebilmektedir. Hasta için uygun olan tedavi yöntemi seçilmektedir. Kanserin tekrarlama riski olan veya ilerleme özelliği gösteren hastalarda kemoterapi uygulanmaktadır.
Mesane kanseri ameliyatı ile kanserli hücreler alınır ve çevre dokular kanserli hücreden arındırılır. Cerrahi yöntemler arasında transüretral rezeksiyon ve radikal sistektomi bulunmaktadır. Erken evredeki mesane kanserinde transüretral rezeksiyon uygulanmaktadır. Bu ameliyatla sistoskop idrar yolundan mesaneye iletilir ve kanserli bölge temizlenir. Cerrahideki diğer ameliyat yöntemi olan radikal sistektomi ileri evredeki kanserli hastalarda uygulanmaktadır. Bu ameliyatta mesanenin tümü alınır. Kanserin yayıldığı organlar, yakındaki lenf bezleri vs. de alınmaktadır.
Mesane kanserinde kemoterapi, kanser hücrelerinin yok olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Kemoterapide tek ilaç veya birden fazla ilaç kullanılabilmektedir. Erken evredeki hastalarda cerrahi sonrası kemoterapi uygulaması kullanılmaktadır.